projet tertiary

Connantre

PLAN
Construction of a Sugar company’s logistics platform
CLIENT
Delisle SAS
PROJECT MANAGERS
Malabar architects
OTE engineering
Otelio

LOCATION
CONNANTRE [51]
BUDGET
19 M€ HT
SURFACE FONCIERE
7,9 ha
SURFACE SDP
39 880m²

STATUS
Construction in progress
YEAR
Delivery expected in 2018

 

Economic context

In 2017, the EU put an end to sugar quotas, resulting in a considerable increase in production and a decrease in the price of sugar.

The client, a major player in the agricultural transport business, wants to offer its customers additional storage capacity as close as possible to their production facilities.

In the heart of the sugar beet farm and processing sites, directly connected to the RN4, the site of Connantre enjoyed a position most favorable to the group.

Responding to a very particular economic context, it was necessary to a large building within a constrained time, integrating all the processes necessary for its operation.

 

 

 

 

 

 

Treatment of facades

 

 

Landscape

The logistics platform is part of the large property, at the very heart of agricultural land. In addition, positioned on the side of a highway, the platform marks a new landmark and will become the main image in the minds of passersby. As the only site in the company to benefit from increased visibility, the logistics platform is also an opportunity for the group to become known to the general public.

The strategic geographical location where the project takes place has thus involved a detailed analysis of its immediate context.

 

 

 

In a vast space free of any construction, the integration of the logistic platform in its direct environment was the key word of the architectural design of the project. A linear construction nearly 450m long and 10m high, the facades are iridescent champagne colored metallic cladding, hue evoking the color of the surrounding farmland, champagne (major production of the region),and caramelized sugar (storage planned in the building).

Depending on the angle of your view and the light intensity, the building changes color between pearl gray and gold. This iridescence plays with the linearity and the brilliance of the facade, leaving the agricultural and landscape environment of the site to be reflected there, and creates an event on the course on the highway blurring thus the limits between empty farmland and the building.

The loading / unloading docks punctuate the design of the facades. Positioned in dents and treated with anthracite cladding, they create a strong contrast with the clear and smooth facade.
A white two-scale signage allows the identification of the dock for users. The entrance to the office space, at the south-west corner of the storage building, is enhanced by the creation of a generous porch in double height, a space for corporate life and meetings.

 

 

 Use

 

Located on a land base of approximately 8 hectares, the platform includes:

- A sugar storage building of approximately 38,000m2 (storage cells + social and technical premises + platform offices)
- A truck-washing station of about 1,500m2 (4 closed washing and drying tracks + 1 external washing track)
- 400m² of offices
- 1 housing unit and guardhouse
- 1 gas station (2 tanks with a unit capacity of 100 m3)

 

 

The confrontation of the major constraints, notably the analysis of the fire risks related to the storage of sugar and the ICPE regulations, defined the implantation and the flow between the structures.

The offices take up 400m2. The double-height porch at the south-west corner of the building gives access to a double-height hall. It serves as a meeting room, open-plan offices, cloakrooms and sanitary facilities for use by operators. On the ground floor, an office area is left free in anticipation of the evolution of the number of employees.

The washing station, open to the company's external carriers, has a generous reception area: double height rest and relaxation area, tree-lined terrace, toilets and public locker rooms. The floor is reserved for the company's washers and brings together their toilets and cloakrooms, as well as a mezzanine relaxation area in the public relaxation area.

Placed on the eastern edge of the site, a gas station is reserved for use by the company. Annually, this service station will supply 1000m3 of fuel, representing an average of 20 vehicles per day.

 

 Plan office platform