projet habitats

St-Maur-des-Fossés

PLAN
Restructuring a house
CLIENT
Private
PROJECT MANAGER
Malabar architects

LOCALISATION
ST MAUR DES FOSSES [94]
BUDGET
Non-disclosed
SURFACE area
210m²

STATUT
In progress
YEAR
2017

 

Completely renovated, this house is situated in Saint Maur des Fossés in a residential neighborhood created in the 1930’s.

On the ground floor the window openings were enlarged and the glass pavé was replaced by fixed bays to optimize the natural light in the living room. In order to hierarchize this large open space without partitioning it, the living area was distanced from the dining area by a bespoke low cabinet made from cement and body tinted medium.

The custom piece in the living room not only delimits the different spaces but also justifies and integrates an existing pole from a previous extension of the house. The pole also becomes the point of attachment for a beautiful suspended and pivoting wood burning stove.

 

The load bearing wall that separated the old kitchen from the living area was torn down to connect the spaces. The kitchen was completed redesigned and flows around two central granite islands. One serves as a counter top, one as a bar.

A service space was created in the place of a former bedroom-bathroom. It is now a pantry, walk-in closet, and a toilet. It also creates a new flow of circulation around the central staircase, lapidifying movement on the ground floor.

 

 

The upper levels are also optimized to best respond to the needs of this family with three children.  On the second floor, a bathroom was removed to create a children’s quarter: two bedrooms connected by a central bathroom.  The opening separated by barn door creates a perspective between the two bedrooms.
The children’s window was replaced by a sliding door to be able to profit from the 15m2 terrace that was inaccessible before.

On the third floor, the bathroom was enlarged to profit from the Velux window, originally obscured by the shower stall. Custom fittings in the bathroom and on the landing optimized the large room.